Digitaal gebruik afbeeldingen op beeldschermen
Doorgaans hebben de meeste beeldschermen en foto-apparaten die we gebruiken een resolutie van 72 DPI. (lees meer over resolutie) Wanneer je een foto hebt gemaakt op 72 DPI (bijvoorbeeld met je smartphone), is die foto prima digitaal te gebruiken op bijvoorbeeld websites, social media, presentaties, filmpjes/animaties etc. Aangezien de meeste apparaten een resolutie hebben van 72 DPI, treedt er geen kwaliteitsverlies op.
Gebruik voor drukwerk, zoals in jaarboeken en jubileumboeken etc.
Wanneer je digitale foto’s van internet haalt en deze wil gebruiken in een gedrukte uitgave, zoals een jaarboek, jubileumboek, brochure, flyer of magazine, loop je tegen de beperking van een digitaal bestand met een resolutie van 72 DPI aan.
Aangezien drukwerk doorgaans een resolutie heeft van 300 DPI, treedt er grote kwaliteitsverlies op bij het omzetten van een afbeelding van 72 DPI naar 300 DPI. Drukwerk moet echt op die hogere resolutie worden opgemaakt, omdat printers en drukpersen die 300 DPI aanhouden om alles mooi scherp, helder en tot in detail te kunnen drukken. Je zult merken dat een omgezette foto vaak blokkerig en wazig wordt.
We raden af om low-res (lage resolutie) afbeeldingen en foto’s van internet te gebruiken in gedrukte uitgaven!
Probeer foto’s van een goede fotograaf te gebruiken of zorg dat je foto’s gebruikt die met een goede camera zijn gemaakt. Wil je ander soort afbeeldingen gebruiken? Controleer dan of ze een aanvaardbare resolutie hebben.
Auteursrecht / portretrecht / copyright op foto’s en afbeeldingen op het internet
Op de meeste foto’s en afbeeldingen die je kunt vinden op internet, rust auteursrecht/portretrecht/copyright. Dit betekent dat de maker, degene op de foto of de eigenaar van de foto of afbeelding de enige is die de foto of afbeelding mag gebruiken. De ‘auteur’ of eigenaar kan afstand hebben gedaan van zijn/haar recht, maar dit dient dan bij de foto of afbeelding vermeld te staan. Zolang dit niet het geval is, mag je de afbeelding of foto niet zomaar gebruiken in jouw uitgave! Lees hier meer over auteursrecht.
Twijfel je over de kwaliteit of gebruik van jouw foto(‘s) of afbeeldingen?
Weet je niet of jouw foto’s of afbeeldingen geschikt zijn voor drukwerk of wil je eens het verschil zien tussen verschillende kwaliteit foto’s? Of weet je niet goed hoe je jouw camera goed instelt voor de hoogste kwaliteit foto’s? Neem dan even contact met ons op. We adviseren je graag! Je kunt ons ook een ‘testfoto’ sturen. Onze professionele vormgevers zullen deze dan voor je bekijken en laten weten of hij wel of niet geschikt is.